10 Saker du förmodligen inte visste om kondomer.

1.

Endast 5 procent av männen runt om i världen bär kondomer.

Tänk på att detta är ett tvärsnitt av en mängd olika länder som kanske inte har lätt tillgång till preventivmedel. Men fortfarande är 5 procent låg. Verkligen lågt. Speciellt med tanke på målet är 100 procent.

 

2.

Det finns fyra olika typer av kondomer.

Nu när saker som tyg och sköldpaddsskal (japp, du läste rätt) har gått ur stil, finns det inte så många kondomalternativ, men det är nog en bra sak. De flesta kondomer är gjorda av latex, det finns även latex-fria för alla med allergi, och de är vanligtvis gjorda av polyuretan. Vissa är till och med gjorda av polyisopren, om du är otur att vara allergisk mot både latex och polyuretan. Då finns det lammskinnkondomer, som faktiskt är gjorda av lammtarmar, inte hud. Slutligen kan du alltid hämta kvinnliga kondomer, vilka fungerar drastiskt annorlunda men fortfarande är konstruerade för att skydda mot graviditet och könssjukdomar. Sen finns det även kondomer med extra glidmedel, extra tunna och extra säkra.

 

3.

Du har i princip däcket att tacka för det moderna kondomen.

Charles Goodyears gummi-vulkaniseringsprocess ledde till att den första gummikondomen producerades år 1855, varför även dagens latexkondomer kallas ”gummi” av människor som din pappa eller farfar.

 

4.

Kondomen har i princip inte fått någon ny design sedan den uppfanns.

Trojan hade en latex kondom ute på 1920-talet, och trots alla framsteg med att göra dem knottriga och räffliga har kondomen varit i stort sett oförändrad.

 

5.

Kondomer (i genomsnitt) påverkar inte hur bra sexet är.

Undersökningar visar att par var lika nöjda med sex oavsett om de använde kondom eller inte. Så kom ihåg att kondomer är 98 procent effektiva för att förhindra graviditet och gör sex tiotusentals gånger säkrare, ”det känns inte lika bra” är inte en ursäkt för att inte använda en. Många säger att en klick extra glidmedel brukar göra hela upplevelsen roligare. Sen finns det ju även vibrator ringar man kan ta med till sängen.

 

6.

Dina föräldrar är mindre benägna att använda kondomer än du är.

Förlåt för den bilden, men par över 40 är minst benägna att använda kondomer av olika skäl. I genomsnitt använder 25 procent av par kondomer, medan 33 procent av enskilda personer använder dem.

 

7.

Kvinnor står för nästan hälften av kondomförsäljningen.

Även om de i slutändan hamnar på, du vet … penisen, så står kvinnor  för minst 40 procent av kondomköpen. Vilket är bra, för du borde nästan alltid ha dem till hands. På Kondomvaruhuset.se köper du enkelt och diskret dina kondomer.

 

8. Endast en tredjedel av gymnasieeleverna lärs hur man använder kondom.

Det här är ganska dåligt, och inte bara för att det kommer rädda dem lite när det är dags att rulla på den första gången. Tonåringar som visas hur man korrekt använder kondomer är mer benägna att använda kondomer i framtiden.

9.

Den största kondomen är inte Magnum.

Så berömd som den är, kan Magnum rymma en medelstor penis och sträckas ut för att passa större. TheyFit erbjuder faktiskt den största kondomen på marknaden: G31. Det kan passa, som de säger, en penis ”inte långt ifrån ett Pringles-rörs omkrets.” Så det är något. På Kondomvaruhuset.se finns ett stort utbud av XL/XXL kondomer.

10.

Bill Gates vill verkligen göra en bättre kondom.

Bill och Melinda Gates Foundation erbjuder faktiskt upp till 100.000 dollar bidrag till personer som försöker göra bättre kondomer. Några av de potentiella framtida kondomerna inkluderar kondomer som formar sig efter penisen (gör för en storlek som passar alla) och en med handtag (?).

Leave a Reply

Your email address will not be published.