Femidomer kan vara en av de bäst bevarade hemligheterna i reproduktiv hälsa. Trots att den första kvinnliga kondomprodukten introducerades för ungefär två decennier sedan är kvinnliga kondomer fortfarande inte kända eller allmänt tillgängliga för de flesta kvinnor och män över hela världen.

1. Femidomen har en unik plats i förebyggande syfte

Den kvinnliga kondomen är den enda tillgängliga kvinnoinitierade metoden som är utformad för att ge ”dubbelt skydd” från oönskad graviditet och könssjukdomar.

Uppskattningsvis 222 miljoner kvinnor i utvecklingsländerna vill förhindra graviditet men använder inte preventivmedel. Varför? Rädsla för biverkningar eller tappad sexlust är två av de huvudsakliga bekymmerna – båda som kan lösas med användning av femidomer eftersom de inte innehåller hormoner och kan användas endast vid behov. HIV är den främsta orsaken till dödsfall och funktionshinder bland kvinnor av reproduktiv ålder, vilket understryker behovet av förebyggande verktyg som är utformade med kvinnornas verklighet i åtanke. Femidomer kan ge kvinnor kraften att skydda sig.

 

2. Män föredrar också femidomer

Det är sant att kvinnliga kondomer är utformade för kvinnors bruk. Men det behövs två för att dansa tango, och forskning visar att män även gillar kvinnliga kondomer. Femidomer sitter inte tight på penis och de hämmar inte känslan lika mycket som vissa manliga kondomer. Vissa män uppskattar att dela ansvaret för dubbelt skydd och inte alltid vara den som bär kondomen.

 

3. Den kvinnliga kondomen kan öka sexuell njutning

En ”sexigare” hemlighet om kvinnliga kondomer är att många kvinnor och män finner att produkten kan förbättra intimitet och nöje. Den kvinnliga kondomen kan föras in före samlag, för att inte ”förstöra ögonblicket” för att sätta på kondom. Vissa kvinnliga kondomer är gjorda av värmebeständiga material, som kan kännas mer naturliga än latexkondomer. Och till skillnad från manliga kondomer behöver kvinnliga kondomer inte avlägsnas omedelbart efter samlag, så par kan stanna i ögonblicket tillsammans lite längre.

 

4. Kvinnliga kondomer kan vara en kostnadseffektiv form av skydd

Kvinnliga kondomer beskrivs ofta som ”dyra”. Men som sagt säger ”ett pund av förebyggande är värt en livstid av botemedel”.

Faktum är att kvinnliga kondomer är ett kostnadseffektivt folkhälsoprojekt i jämförelse med kostnaden för hiv-behandling. Matematiska modeller har visat betydande kostnadsbesparingar för hälsosektorn i flera länder, däribland Brasilien, Sydafrika och USA (Washington, D.C.).

 

5. Par som använder sig av både manliga och kvinnliga kondomer har mest skyddat sex

Fler typer av kondomer innebär mer skyddat sex, eller? Det kan du ge dig på! Studier i flera länder har visat att nivåerna av skyddat sex ökar när kvinnliga kondomer läggs till metodblandningen, vilket potentiellt minskar risken för HIV-infektion och oönskade graviditeter. När båda typerna av kondomer är tillgängliga, överensstämmer konsekventa användare ofta mellan användning av kvinnlig och manlig kondom, vilket ökar det totala antalet kondomer som används. Men kom ihåg, använd aldrig en kvinnlig och manlig kondom samtidigt eftersom det kan leda till att en eller båda kondomerna går sönder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.