Hur säkra och effektiva är egentligen kondomer?

Kondomer kommer i olika former, storlekar och smaker och är vanligtvis tillverkade av latex .

Kondomer som andra preventivmedel förhindrar ägget från att bli befruktat vid samlag, men de andra metoder som p-piller, stav och spiral skyddar inte mot sjukdomar vilket kondomen kan göra.

Hur bra förhindrar kondom graviditet?

Förutsatt att kondomen används korrekt så är de 98% effektiva.
De ska inte användas mer än en gång och det är viktigt att hålla koll på best före datumet.

Oljebaserade glidmedel eller vaselin kan skada latexen i kondomen vilket kan leda till att den går sönder. Ett bättre alternativ är vattenbaserade glidmedel eller att välja polyuretan kondomer som är mycket tåliga.

Kondomer kommer vanligtvis glidmedelsbehandlad men om du planerar att ha analsex kan det behövas lite extra glid så att kondomen inte går sönder. Återigen, i detta fall, överväga polyuretankondomer eftersom de är mer resistenta mot oljebaserade produkter och lotioner.

Är kondomer effektiva för att förebygga sjukdom?

Kondomer kan inte garantera fullt skydd, men korrekt användning har visat sig avsevärt minska risken för sexuellt överförbara sjukdomar. Faktum är att konsekvent användning av latexkondomer har visat sig effektivt förhindra sexuell överföring av HIV.

Andra infektioner som kondomen kan skydda emot är: klamydia, gonorré, herpes och syfilis

Kondomanvändning har till och med kopplats till att eventuellt minska sannolikheten för HPV infektion och associerade sjukdomar som livmoderhalscancer.

Kom ihåg att dra ut efter ejakulering innan du förlorar erektionen. Detta förhindrar att kondomens passform blir sämre och det riskerar att läcka.

Så, vad hindrar dig?

Majoriteten av folk kan säkert använda kondomer.
Om du eller din partner är allergisk mot latex så finns det ett urval av latexfria kondomer hos Kondomvaruhuset.se

Kolla in vårt sortiment idag för att hitta det du behöver!

Leave a Reply

Your email address will not be published.