Under årens lopp har tillverkningsprocessen av kondomer förändrats avsevärt. Faktum är att förut så tillverkades kondomer för att kunna återanvändas (naturligtvis inte den säkraste sak i världen). De nuvarande tillverkningsprocesserna är bättre än de någonsin har varit, och givetvis har det lett till att kondomer är ett av de säkraste formerna av preventivmedel som finns i vårt samhälle idag. Låt oss ta en liten titt på hur kondomer görs idag.

Med några få undantag är majoriteten av kondomer numera gjorda av gummi eller latex. Detta är ett naturmaterial som härrör från barken av gummiträd i Asien. Dessa träd utsöndrar i princip en mjölkliknande juice som sedan omvandlas till gummi.

När gummit har odlats skickas den iväg till en produktionsanläggning där den bearbetas tills dess att kondomen tar form. Kondomen upphettas sedan vid 100 grader Celsius under 20 minuter. Detta är en oerhört viktig del av tillverkningsprocessen, eftersom det bidrar till att ge kondomen sin elasticitet.

Nästa steg i tillverkningsprocessen innefattar att kondomen ges en pulveriserad beläggning. Varje kondom testas sedan individuellt för att säkerställa att den uppfyller normerna. Därefter tillsätts lite glidmedel. Kondomen rullas sedan ihop och läggs i förpackningen. Inga mänskliga händer vidrör någonsin kondomen, detta för att säkerställa att de inte blir förorenade.

Testerna som görs är följande och här har vi också exemplifierat med lite siffror från Durex:

Elektronisk test  Varje kondom kontrolleras för hål, defekter och brister

Vattentäthets test  Ett prov på över två miljoner kondomer per månad fylls med vatten och sluts i en minut för att leta efter läckor

Luftinflations test  Ett prov av cirka 500.000 kondomer per månad ges en luftinflations test för att kontrollera bristningsstyrka och elasticitet

Om en kondom misslyckas på någon av testerna så kasseras hela batchen som kan vara upp till 432.000 kondomer!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.