När nordborna ligger så är kondom ett av de vanligaste sätten att skydda sig. RFSU har nyligen släppt sin stora undersökning Kådiskollen 2016 och där uppger ungefär var femte svensk, norrman och dansk att de vanligtvis använder kondom för att skydda sig. Flitigaste kondomanvändarna i Norden finns i Finland, där mer än var fjärde person använder kondom för att skydda sig vid sex.

Det vanligaste skyddet i Sverige och Finland är kondom, följt av p-piller. Däremot i Danmark och Norge så är placeringarna de omvända. Gemensamt dock för de nordiska länderna är att mer än var tredje person inte använder något skydd alls när de har sex. Bland dem är det naturligt en majoritet som är äldre än 50 år. Tittar man på de ”unga” är siffran ganska låg för de som litar på ”säkra perioder” och avbrutet samlag och når bara upp till några procentenheter.

Att skydda sig mot könssjukdomar och graviditet är de två främsta anledningarna till att använda kondom enligt Kådiskollen 2016.

Att skydda sig mot graviditet är det största skälet till kondomanvändning i Sverige och Norge vilket 45 respektive 44 procent uppger i undersökningen. Däremot är det könsjukdomar som är den främsta anledningen till att använda kondom i Finland och Danmark vilket 48 respektive 47 procent uppger.

När nordborna är i ett fast förhållande uppger mer än hälften att man anser sig inte behöva använda kondom.

När det däremot kommer till sex med en ny partner är användningen av kondom väldigt vanligt. Här toppar Finland undersökningen där mer än häften uppger att de använder kondom, därefter kommer Danmark på 40 procent tätt följt av Sverige på 38 procent medan i Norge är det enbart 33 procent som använder kondom vid sex med ny partner.

2009 var första året som RFSU genomförde denna stora undersökning om nordbors vanor och tankar kring preventivmedel, kondomanvändning och sex och för första gången sedan dess kan man nu utläsa ett trendbrott vad gäller kondomanvändning. I Kådiskollen 2016 uppger nästan 25% av alla nordbor att de tycker det är okomplicerat att använda kondom. Denna siffran har som mest varit 6 procent sedan första undersökningen 2009.

Kondomer köper Ni givetvis online hos Kondomvaruhuset där nya kunder får köpa 10 kondomer för endast 1 kr. Är man osäker på vilken storlek man skall välja kan man alltid använda storleksguiden eller köpa denna storleksmix till en billig peng.

Leave a Reply

Your email address will not be published.